Frederic Viaene | My Story

Hallo en welkom op mijn website!

Mijn naam is Frederic, een frisse vijftiger en ik ben erg enthousiast om mij aan u voor te stellen. Even kort een schets van mijn situatie tot op vandaag. Wenst u mijn cv te lezen, klik dan hier.

Afgestudeerd aan het VTI te Brugge in het jaar 1990. Onze opleiding omvatte: letterzetten, tekenen, drukken, donkere kamer,… We leerden zetten in lood, met aparte letters maar later ook met volledige regels. Later gingen we over naar zetten via regels op papier. We leerden ook typo- en offsetdrukken op drukmachines in de drukkerij. Tekenen was vooral technisch, met potlood, een trekpen en plakkaatverf. Montages werden gemaakt met papier en pritt.

Op school waren er amper computers, ik meen mij te herinneren dat in ons laatste jaar er één computer was met Coreldraw, een tekenprogramma voorzien voor de leraars. We kregen ook wat les programmeren (Pascal) op de pc.

In die tijd moest je ook nog verplicht je legerdienst doen (1991). Om de tijd naar die legerdienst op te vullen hielp ik wat met mijn vader in zijn fotogravure (scanner en filmmontage) en deed ik jobs in de horeca. Na deze periode was het tijd om te solliciteren en werk te zoeken. Ik woonde toen in Knokke-Heist.

Na mijn afstuderen was er met dit diploma geen enkele kans op werk. Op dat moment kwam de digitale revolutie helemaal op gang, met in de belangrijkste rol de Apple Macintosh, helaas hadden wij deze toestellen niet op school, laat staan dat we daar les in kregen.

Verhuisd naar Gent, Oost-Vlaanderen
Om toch niet bij de pakken te blijven zitten en mijn vijf jaar durende grafische opleiding toch maar niet weg te gooien, had ik mezelf een Apple Mac gekocht met bijhoudende grafische programma’s QuarkXpress en Adobe Illustrator en Photoshop. Dat was toen een dure investering voor een jonge kerel zoals ik, maar het bleek achteraf toch de beste beslissing.

Ik leerde toen deze grafische programma’s uit boeken die ik kocht in de boekenwinkel, YouTube bestond helaas nog niet. Een nieuwe wereld ging toen voor mij open! Een tekening in plakkaatverf waar de kleuren na vier uren niet meer gelijk waren door het steeds aanlengen van je verf met water, hoorden definitief tot het verleden. Tekeningen waar ik voordien vier uur moest aan werken, kon ik nu maken in een half uurtje en volledig digitaal. Met een copycenter in het centrum maakte ik toen ook kennis met de PDF, dit stond toen echt in zijn kinderschoenen maar het was de enige manier om mijn werk te kunnen uitprinten op de laserprinters.

Om toch voeling met de arbeidsmarkt te blijven behouden, en toch nog een plan B te hebben, volgde ik ondertussen ook nog een opleiding hulpboekhouder bij de VDAB te Gent, Wommelgem. Ondertussen bleef ik veel tekenen met Illustrator en bleef ik ook solliciteren als graficus.

Op het moment dat ik mijn getuigschrift behaalde van hulpboekhouder kreeg ik het zeer goede nieuws te horen dat ik mocht starten als tekenaar van logo’s bij Photogravure Steurs te Antwerpen. Na een jaartje logo’s tekenen voor allerhande projecten werd mij gevraagd om magazines vorm te geven en uiteraard was ik verheugd met deze nieuwe kans. Door omstandigheden ben ik moeten verhuizen en moest ik helaas dit bedrijf verlaten. Ik heb er vijf jaar met plezier gewerkt, het was en is nog steeds een allround prepress bedrijf met toen tachtig medewerkers.

Verhuisd naar Houthalen, Limburg
Hier ging ik werken voor Drukkerij Gijsemberg te Maasmechelen. Ik was medewerker in de prepress, dtp-er, kleine imposities maken en belichten naar de CTP. Na verloop van tijd mocht ik deze prepressafdeling organiseren en leiden, klanten ontvangen en helpen met drukklare bestanden te maken, telefonisch support geven. CTP was een nieuw gegeven en ik mocht de volledige ApogeeX-workflow van Agfa leren kennen. Hierbij had ik vaak contact met de technische support van dat bedrijf. Ik heb hier drie jaar met enthousiasme gewerkt en genoot met volle teugen van de Limburgse gastvrijheid.

Verhuisd naar Brugge, West-Vlaanderen
Back to the roots en tijd voor iets nieuws. Zelfstandig worden! In die tijd kwamen de websites heel hard op. Ik had besloten om html te leren en websites te maken met Adobe Dreamweaver. Na verloop van tijd zag ik in dat dit niet zo een goede manier was van websites bouw en maakte ik de sprong naar WordPress. Dit bleek alweer een zeer goed beslissing te zijn geweest.

Ondertussen had ik een deftige digitale spiegelreflexcamera gekocht en had ik door middel van zelfstudie en veel oefenen, mezelf fotografie aangeleerd. Daarna deed ik meteen opdrachten voor horeca- en wellnesstijdschriften. Ik mocht hiervoor gans Vlaanderen doorkruisen en de mooiste horecazaken uit Vlaanderen leren kennen en fotograferen.

Verhuisd naar De Haan, West-Vlaanderen
Om wat financiële zekerheid op te bouwen had ik naast mijn zelfstandigheid nood aan een vaste job. Hierop vond ik een job in de modebranche. Voor dit bedrijf mocht ik kledij tekenen en wat ontwerpen. Dat was voor de merken Bronson, Four Roses in De Haan. Helaas voelde ik mij daar niet thuis en ben ik na vijf maanden gestopt om voor dit bedrijf te werken. Het werk was echter wel een heel leuke en leerrijke ervaring.

Verhuisd naar Blankenberge, West-Vlaanderen
Gelukkig had ik nog mijn zelfstandige job en bleef ik fotograferen en websites maken. Ondertussen ben ik nu meer dan twaalf jaar web designer, waarvan tien jaar WordPress Designer.

Na verloop van tijd heb ik een Fashion Store leren kennen in Blankenberge. Hiervoor mocht ik outfits fotograferen op model in de eigen opgerichte fotostudio. Ik mocht de webshop opstarten en beheren en de foto’s hiervoor aanleveren, alsook de sociale media verzorgen. Hierbij had ik gekozen voor het systeem van LightSpeed, omdat hun systeem de stock van de winkel en webshop synchroniseert. Door omstandigheden is deze winkel gestopt met de webshop. Ik heb hier vier jaar halftijds voor gewerkt.

Momenteel, anno 2023 ben ik werkzoekend in combinatie met werk als freelance (Tentoo Payroll). Omdat video en animatie mij ook enorm interesseren heb ik besloten om mij te verdiepen in de videoprogramma’s van Adobe, dit zijn Premiere Pro en After Effects. Dergelijke content is tegenwoordig alom aanwezig op sociale media en daarom heb ik beslist hier mijn tanden in te zetten. Het zijn zeer uitgebreide programma’s met veel functionaliteiten maar het lukt mij toch al vrij aardig om er iets in te creëren.

Ik heb steeds alles geleerd op autodidactische manier. De laatste jaren vind je alles terug op YouTube of in de helppagina’s van de softwareprogramma’s, dat is alvast een grote hulp. Ik ben blij dat ik mezelf steeds heb bijgeschoold en zodoende helemaal up to date ben met de huidige arbeidsmarkt. Ik help ook mensen zoveel ik kan met hun WordPressproblemen in een paar Facebookfora. Zo help ik mensen, hou ik mezelf scherp en ik besef hiermee dat mijn kennis op een hoog niveau ligt.

Ik heb een sterke passie voor het grafische en heb gedurende mijn carrière met succes gewerkt aan verschillende projecten die me hebben geholpen mijn vaardigheden op te bouwen. Ik ben vooral trots op het feit dat ik deze vaardigheden mezelf steeds heb aangeleerd.

Wat mij in het bijzonder aanspreekt aan het grafische is de variatie aan projecten. Eenmaal werk je voor een slagerij, of voor een advocaat of een paar leuke hotels en restaurantjes.

Ik ben ervan overtuigd dat mijn vaardigheden en ervaring me in staat stellen om waarde toe te voegen aan uw team en bij te dragen aan het behalen van de doelstellingen van het bedrijf. Ik zoek werk in half time, full time of freelance.

Ik ben een resultaatgerichte en gedreven persoon die goed kan samenwerken in een team, maar ook zelfstandig kan werken. Ik ben zeer gemotiveerd om mezelf verder te ontwikkelen en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn vermogen om problemen op te lossen en mijn positieve instelling een waardevolle aanwinst kan zijn voor uw bedrijf.

Ik kijk ernaar uit om meer te leren over de mogelijkheden binnen uw bedrijf en hoe ik kan bijdragen aan het succes ervan. Dank u wel voor uw tijd en overweging.

Graag beantwoord ik eventuele vragen die u mogelijks nog heeft tijdens een persoonlijk gesprek. Hieronder vindt u alvast mijn CV.

Kan ik iets voor u betekenen?

Contacteer mij hier!

Scroll naar boven